Що нам дає ліс, окрім деревини?
Окрім заготівлі деревини, ліси надають безліч ресурсів, які називають побічним користуванням лісу:
1. Харчові продукти
– Гриби (білий гриб, лисички, опеньки, шампіньйони) – використовують у кулінарії, для консервування.
– Ягоди (чорниця, суниця, брусниця, журавлина, малина) – вживають свіжими, сушать, роблять варення, соки, наливки.
– Горіхи (ліщина, кедровий горіх) – цінне джерело жирів, білків.
– Мед (лісовий мед, з акації, липи) – продукт бджільництва.
– Дикі трави і рослини (кропива, щавель, хрін) – використовують у кулінарії.
2. Лікарські рослини
– Женьшень, ехінацея, валеріана, звіробій, ромашка – для виготовлення чаїв, настоянок, ліків.
– Березовий сік – природний тонізуючий напій, джерело вітамінів.
3. Сировина для косметики та фармацевтики
– Смола (живиця соснова, ялинова) – використовується у виробництві бальзамів, лаків, жувальних гумок.
– Ефірні олії (ялицева, евкаліптова, кедрова, лаванда) – додають у парфуми, засоби догляду за шкірою.
– Кора дуба – джерело дубильних речовин для косметики і медицини.
4. Матеріали для ремесел і будівництва
– Лоза (верба, ліщина, очерет) – для плетіння кошиків, меблів.
– Береста (кора берези) – виготовлення декоративних предметів, ємностей.
– Гриб-трутовик – використовується в ремеслах та медицині.
5. Корм для тварин
– Дубові жолуді – корм для свиней.
– Листя та пагони – корм для худоби в деяких регіонах.
6. Екологічна користь лісу
– Очищення повітря та збереження водних ресурсів.
– Утворення кисню та поглинання вуглекислого газу.
– Природне середовище для тварин.
– Захист від ерозії ґрунту.
Як використовуються ці ресурси?
– Продукти харчування – додають у раціон, виготовляють варення, напої, спеції.
– Фармацевтика – використовують у ліках, мазях, настоянках.
– Парфумерія та косметика – ефірні олії, бальзами, креми.
– Народні ремесла – плетіння, вироби з дерева, кораловий промисел.
Ліс – це не лише джерело деревини, а й унікальний світ, який забезпечує нас цінними природними дарами!
Залишити відповідь